Slik gikk jeg fra “black hat” til “white hat” innen søkemotoroptimalisering

Først et par ord om meg. Jeg er en digital markedsfører som har jobbet med søkemotoroptimalisering (populært kalt SEO) i mer enn 10 år. De åtte første årene av yrkeskarrieren brukte jeg primært til å prøve å manipulere nettsidene mine til å få høyere rangering i Google.

Det har jeg nylig stoppet med.

Og i denne artikkelen skal jeg fortelle deg hvorfor.

Hva er “white hat” og “black hat”?

Kjapt fortalt: White hat er et uttrykk som brukes om folk som følger Googles spilleregler. De lager brukervennlige nettsider med godt innhold. Deretter er det opp til Google å velge om nettsiden inneholder såpass god informasjon at den fortjener å rangere høyt i søkeresultatene.

I motsatt ende finner du “black hat”. Dette er en fellesbetegnelse på en rekke teknikker som prøver å lure Google til å tro at din nettside er bedre enn den er. Det innebærer blant annet at man stjeler tekst fra andre nettsider, bygger linker og gjør ting som sluttbrukeren ikke vil finne særlig mye verdi i.

Du kan lese mer om “white hat” og “black hat” i denne finurlige guiden som ligger på crazyegg.com.

Hvorfor endret jeg strategi?

Fordi jeg innså at det var nødvendig for å bygge en business som jeg kunne ha i mer enn fem år. Google vil alltid ta deg igjen. De har ansatt verdens beste ingeniører for å hindre at “black hat”-folk skal tjene penger på å ligge høyt i søkeresultatene.

Og de blir bare bedre og bedre for hver eneste dag som går.

I tidsperioden 2008-2015 var det ikke noen problemer med å manipulere søkeresultatene. De påfølgende årene ble det vanskeligere og vanskeligere. Nå er det fortsatt mulig, men Google vil straffe nettsiden din hardt hvis de tar deg.

Og tro meg: Google glemmer ikke veldig lett.

Hvordan skal man sikre seg at man jobber med nettsiden sin på en bærekraftig måte?

I stedet for å fortelle hva du ikke bør gjøre når du lager en nettside, så kan jeg heller vise deg et par eksempler på noen som gjør ting riktig. Dette er nettsider som har:

  • En klar og tydelig profil.
  • Hver eneste artikkel gir tydelig verdi til leseren.
  • Designet er fint og gjennomtenkt.
  • Nettsiden er rask, responsiv og brukervennlig.

Jeg pleier på generelt grunnlag å si at man bør bygge nettsider for mennesker – ikke for Google-roboten!

Eksempler på nettsider hvor eieren legger sjel i artiklene

Først ut vil jeg nevne Nichepursuits.com. Det er en nettside som jeg har fulgt i mer enn fem år. Den er drevet av en amerikaner som heter Spencer. Han er i midten av 30-årene og har drevet med digital markedsføring i mange år. På grunn av at han klarer å levere innhold av såpass høy kvalitet, så har han faktisk klart å si opp jobben sin og jobbe hjemmefra.

Det er en milepæl mange av oss streber etter å nå.

Den andre bloggen jeg ønsker å anbefale er norsk. Det er en blogg om biler som ligger på et domene som heter bilduden.no. Trond er ikke bare bilmekaniker med 20 års erfaring, men han har også litt kunnskap til hvordan man bygger nettsider. En av de mer imponerende tingene med Bilduden er hvordan han dekker temaer som ikke har blitt skrevet om før. Man tenker ofte at bil er et internasjonalt tema, men det finnes faktisk veldig mange nasjonale forskjeller.

For eksempel er det veldig få asiatere og amerikanere som noensinne har sett en takboks….

Konklusjon: bør jeg gå for white hat eller black hat?

Hva du gjør er opp til deg selv. Mitt tips er i hvert fall krystallklart: du bør ALLTID strebe etter å gjøre nettsiden din så brukervennlig som overhodet mulig. Hvis du gjør det, så vil Google belønne deg med høye rangeringer – og du får mye trafikk.

Det kan det bli penger ut av. Lykke til!

(dette er et gjesteinnlegg)